‘Verloren stammen worden weer gevonden, keren terug naar Israël’

Als de Joden van de stam Juda komen, wie zijn dan de nakomelingen van de tien verloren stammen? Die vraag houdt de Israëlische Michael Freund al jaren bezig.

Door Vincent Lengkeek

Een brief van de zogeheten Bnei Menashe, kinderen van Manasse, een merkwaardige stam uit India, zette Freund aan het denken. “Zouden er echt broeders en zusters van mij aan de andere kant van de wereld wonen, die er niet eens Joods uitzien?” Als medewerker op het ministerie van de huidige premier van Israël, Benjamin Netanyahu, besloot Freund de “emotionele” brief van de Indiase groepering serieus te nemen. Diverse teksten uit het Oude Testament deden de orthodox-joodse Freund geloven dat de tien verloren stammen, net als Juda, terugkeren naar het Beloofde Land.

Het resulteerde uiteindelijk in de alijah van duizenden leden van de Bnei Menashe. “En duizenden anderen wachten op dit moment nog steeds op goedkeuring van de staat Israël”, aldus Freund, tijdens een lezing in Zwolle op initiatief van Christenen voor Israël.

Over heel de wereld wachten volgens Freud ook andere stammen met joodse gebruiken zoals het vieren van Pesach, koosjer eten of het dragen van tzitzit op hun terugkeer.

“Maar wat vindt u van de wereldwijd groeiende ‘Hebrew roots’ beweging, die bijvoorbeeld de joodse feesten vieren?”, was een vraag na afloop.

Freund: “Een interessant fenomeen. Zeker in het licht van de kerkgeschiedenis en de vervangingstheologie. Ik kon overigens nooit begrijpen hoe iemand het Oude Testament niet op het Joodse volk kan betrekken. Maar altijd heeft de kerk dus haar Joodse wortels weten te ontkennen. Het feit dat christenen die wortels weer herkennen en omarmen, is een prachtige ontwikkeling.”

Freund ziet in die samensmelting van joden- en christendom wel een link. “Ik heb veel christenen ontmoet die in hun binnenste op de een of andere manier een diepe verbinding met Israël en de Hebreeuwse gebruiken voelen. Die gebruiken gingen zij dan ook praktiseren. Jaren later komen sommigen er vervolgens achter Joodse voorouders te hebben.”

Like MessiaNieuws op Facebook voor de meest actuele berichten op joods-christelijk gebied.

Een gedachte over “‘Verloren stammen worden weer gevonden, keren terug naar Israël’

  1. Vanavond is Freund in Nijkerk.Ook via lifestreaming te beluisteren

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s