Het land van melk, honing en drugs

TEL AVIV– Drugsverslaafden liggen met open wonden op de grond. Hoeren jagen ons journalisten en fotografen weg. ‘The Last Stop.’ Zo wordt dit gesloopte spookstation in hartje Tel Aviv ook wel genoemd. Het voormalige busstation dankt die naam aan de zwaar verslaafden die hier doorgaans hun laatste spuit nemen.

tel aviv busstation

Een dakloze op het gesloopte busstation van Tel Aviv.

 

Ook al is het slechts vijf minuten lopen van het centraal station, toeristen zijn hier nauwelijks te vinden. Deze achterbuurt, Tachana Merkazit Yashana, is een kant van Israël die veel buitenlanders niet kennen. Prostituees, zwervers, illegalen, drugs- en alcoholverslaafden, heb je die in het Heilige Land? “Ja, en de problemen worden alsmaar groter”, vertelt maatschappelijk werker en evangelist Dov Bikas. De 55-jarige Russische Jood is zelf voormalig drugs- en alcoholverslaafd, maar gaat nu probleemwijken in om Joden over ‘hun’ Jezus te vertellen. “Het zijn slaven. Alleen Jezus kan ze werkelijk van hun verslaving bevrijden.” Bikas richt na zijn bekering een eigen stichting op: Aviv, wat in het Hebreeuws letterlijk ‘lente’ betekent en daarmee een periode van nieuw leven markeert. Het is volgens de joodse kalender ook de maand waarin het volk Israël uit de slavernij in Egypte wegtrok. “Gelovigen bidden vaak voor wonderen, hier gebeuren ze elke dag. Criminelen veranderen in lieve mensen”, aldus de begane Bikas.

Een groep Nederlandse journalistiekstudenten maakten vorig jaar een documentaire over het werk van Dok Bikas:

Naar eigen zeggen leidden Bikas en zijn ex-verslaafde vrijwilligers de afgelopen negen jaar duizenden Israëliërs ‘uit de slavernij’. Betrokkenen van Aviv zijn veelal afgekickte Russisch-Joodse immigranten. Zij helpen Bikas in zijn missie om Israël clean te maken. Zo ook de 27-jarige Igor uit Siberië, die al op 14-jarige leeftijd aan de drugs raakte na zijn alijah – het als Jood terugkeren naar Israël. “Mijn vader bleef in Rusland. Ik bepaalde daardoor in Israël mijn eigen leven en ging niet naar school. Ik was altijd lol aan het trappen met mijn vrienden. We dronken en gebruikten lichte drugs, tot we een keer zwaarder spul kregen aangeboden. Ik gebruikte het en was meteen verslaafd.” Na ‘lichte’, goedkope drugs, liggen zwaardere middelen als cocaïne en heroïne op de loer. Volgens de Israëlische Anti Drugs Autoriteit gebruiken zo’n driehonderdduizend mensen drugs op een totale bevolking van rond de acht miljoen. Vijfentwintigduizend Israëliërs zijn dusdanig verslaafd dat hun leven compleet beheerst wordt door drugs.

prostituee tel aviv

Prostituee wacht op een nieuwe klant in de rosse buurt van Tel Aviv.

Stoppen lukt Igor maar niet, tot hij op zijn 21ste bij Aviv terechtkomt. “Van tevoren wilde ik maar drie maanden blijven, het werden vijf jaren.”

Igor verandert van een losgeslagen jongere in een keurige christen. Buitenstaanders zouden deze verzorgde, vriendelijke en inmiddels getrouwde man niet snel als voormalig drugsverslaafde aanwijzen. Inmiddels werkt hij in Beer Sjeva voor een van de afkickcentra waar lotgenoten hun uittocht uit de slavernij ondergaan.

Door heel Israël worden drugsverslaafden, daklozen en prostituees in de christelijke opvangcentra van Aviv opgevangen. Subsidie ontvangt het sociale project niet, omdat Israël geen christelijke organisaties ondersteunt. De stichting, inclusief Nederlandse tak, is volledig afhankelijk van giften, die grotendeels uit het buitenland afkomstig zijn. Aviv valt onder een van de projecten van het Comité Gemeentehulp Israël (CGI), een christelijke organisatie die de messiaanse beweging in het Heilige Land ondersteunt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s