Het Sodom en Gomorra van Israël

In Tel Aviv word ik op straat benaderd voor seks, in Jeruzalem krijg ik te horen dat ik naar de hel ga. Ik weet niet welke van die twee ik erger vind. 

Het is de vierde keer dat ik in Israël ben, maar pas de eerste keer dat ik langere tijd in Tel Aviv zit. Na vijf weken is het uitgaansbeest in mij ontketend. Geloven in God staat hier op een laag pitje. Orthodoxe joden en andere lopende uitingen van religie zijn hier een zeldzame verschijning.

Aan prostituees daarentegen geen tekort. En dan niet in het geheim, maar gewoon in een rosse buurt. Wat dat betreft had Amsterdam prima een stedenband aan kunnen gaan met Tel Aviv, overigens een links bolwerk. Nota bene linkse partijen in de Amsterdamse gemeenteraad lagen vorige maand dwars omdat de rechtse opperzionist Benjamin ‘Bibi’ Netanjahu in het voorjaar herkozen is. Netanjahu – misschien wel de meest verachte Israëliër in Tel Aviv. “Fascist, dictator en lafaard.” Zo noemt mijn nieuwste Tel Aviv-mattie Isak de Israëlische premier, om maar eens een voorbeeld te geven van het hier heersende gedachtegoed.

Isak is bartender in Rokoko, waar ik inmiddels stamgast ben. Een linkse bar waar vrijwel alle Israëliërs op de Arabische partij stemmen. Mijn pro-Israël kennissen in Nederland zouden ervan gruwelen. In Rokoko haten ze zoals gezegd Netanjahu, sommigen hebben ook de pik op orthodoxen die met overheidsgeld de Thora bestuderen. Van ‘landje-pik’ kolonisten moeten ze al helemaal niets hebben. Die wakkeren alleen maar onvrede aan bij de Palestijnen. Een boycot op Israëlische producten uit de West Bank vindt de Joodse Isak daarom een goed idee. Maar een complete boycot van Israël, zoals een fanatiek deel van de BDS-beweging voorstaat, gaat zelfs Isak te ver. “Die mensen ontkennen volledig ons bestaansrecht als Israël.”

Vrijheid blijheid is het motto in Tel Aviv. Zo zijn homo’s, transgenders en andere seksuele subcategorieën eerder regel dan uitzondering. Of om in de woorden van Isak te blijven: “Ik val op iedereen tot wie ik mij aangetrokken voel.”

Tel Aviv is een ‘bubbel’, zoals buitenstaanders de stad noemen, waar het conflict een achtergrondrol speelt. Joden beginnen er hun eigen start-up – meestal op digitaal of mobiel gebied, want ze zijn erg goed met computers. En ze liggen zorgeloos aan het strand, vrij van raketten. De paar bommen van Hamas die zo ver tot Tel Aviv reiken, worden neergesabeld door het verdedigingsschild Iron Dome, zie filmpje. Maar, zo vertelde een Russisch-Joodse immigrante mij, toen dat mechanisme er tot een paar jaar geleden nog niet was, moest je onder luide sirenes als een malle naar de schuilkelder. En dan maar afwachten waar zo’n raket beland.

Om even te ontsnappen aan het linkse hol – en ook een ander hol, mijn hostel met 14-bedden-slaapkamer – maakte ik vorige week een uitstapje naar het godsdienstige epicentrum Jeruzalem. Denk ik eindelijk weer onder keurig gelovige medemensen te zijn, kom ik een religekkie van de bovenste plank tegen. Kreeg bij monde van deze christelijke evangelist midden op straat “een boodschap van God” te horen: ik ga naar de hel. Meneer vond dat ik heel snel een niet nader te noemen dogma moest omarmen. En na mijn bekering desnoods ook de straat op moest om Joden te bekeren. Had ik niet zo’n zin in.

Een onderzoek dat recent geleden naar buitenkwam verbaasde mij niet. Haredim, zeg maar de meest orthodoxe joden in Israël, hebben amper contact met seculiere volksgenoten als Isak. Hoogstens wanneer ze andere Joden willen overtuigen orthodox te worden. Gelovigen gaan dan gewapend met gebedsriemen en -boeken de straat op. Lijken dan net evangeliserende christenen!

6 gedachtes over “Het Sodom en Gomorra van Israël

  1. Helder stuk, Vincent! Maar… hoe heb je het nou ‘overleefd?’ Of komt dat nog? 😛

    Like

  2. Dit artikel geeft slechts een van de vele facetten weer.Naar mijn mening vrij eenzijdig belicht.Jammer.Ik kan me echter wel voorstellen dat er wel publiek is voor dit artikel zoals het gepresenteerd is…Ik had echter anders verwacht van een messiaanse journalist,maar wat niet is kan komen…toch?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s