Mens zijn we allemaal

Deze sjabbat, de joodse rustdag van vrijdag- tot zaterdagavond zonsondergang, was ik uitgenodigd bij een orthodox-joodse familie in een zogeheten nederzetting vlak naast Jeruzalem.

Oftewel, kolonisten – volgens vrijwel alle media en de internationale gemeenschap. Het gezin woont inmiddels 25 jaar in Neve Yaakov. Zij zien het simpelweg als het door God Beloofde Land, maar geweld laten zij aan zich voorbijgaan. De kinderen in het gezin dien(d)en dan ook niet in het leger, wat voor seculiere Israëlische jongeren verplicht is.

Het liefst zouden ze in vrede met Arabieren willen leven. Maar de haat jegens Joden is volgens hen te groot. Ze waren benieuwd naar hoe de situatie in Nederland is voor de Joodse gemeenschap. Helaas moest ik vertellen dat het antisemitisme in heel Europa opnieuw toeneemt, alsof we niets van de geschiedenis hebben geleerd. En dat antizionisme en antisemitisme zorgwekkend vaak hand in hand gaan, zoals vorig jaar tijdens de Gaza-oorlog. Ik vertelde dat wij Nederlanders zo tolerant zijn, dat we zelfs ruimte geven aan een demonstratie ten gunste van het barbaarse ISIS.

Voor mij persoonlijk was deze sjabbat een geweldige – elektriciteitsvrije – ervaring bij een enorm vredelievend gezin.

Van tevoren was ik erg benieuwd wat voor mensen ik zou treffen. Met orthodoxen van welk geloof ook, weet je het qua fanatisme maar nooit.

Bovendien was ik vorige week (met mijn collega die deze reportage schreef) bij het Palestijnse dorp Susya, dat momenteel internationale bekendheid geniet omdat Israël er met een stel bulldozers overheen wil. Deze Palestijnen kwamen net als het Joodse gezin liefdevol over, en zeggen zich slechts geweldloos te verzetten tegen de in hun ogen onrechtvaardige en onrechtmatige Israëlische bezetting van Susya. Ze vertelden over de zionistische kolonisten die vanwege de landbelofte uit de Bijbel – ook reikend tot de omstreden West Bank – stenen gooien op het dorp waar deze moslims al honderden jaren wonen. Auw. Is dat Gods bedoeling?

Wat als ik enkel het Palestijnse Susya had bezocht, of alleen de nederzetting van het Joodse gezin? Dan had ik minder beseft dat het in dit gigantisch gepolariseerde conflict om mensen gaat. Joden en Arabieren onder wie de meesten ‘gewoon’ in vrede en veiligheid willen leven.

3 gedachtes over “Mens zijn we allemaal

  1. Je schreef een heel mooi en indrukwekkend.
    We hebben genoten om u met ons, altijd welkom!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s