Potje voetbal op z’n Midden-Oosters – update Israël

Vanavond naar Maccabi Tel Aviv tegen Hibernians uit Malta geweest. Gekkenhuis!

Het Bloomfield stadion van de regerend kampioen in Israël telt slechts een capaciteit van maximaal vijftienduizend man, maar de sfeer doet niet onder voor bijvoorbeeld de vijftigduizend supporters in de Amsterdam ArenA. Over Ajax gesproken; verschillende shirtjes van de Amsterdamse club gezien. Een groepje Israëlische supporters met in het Nederlands ‘superjoden’ achterop het shirt vond het prachtig dat ik uit Holland kom. En warempel begonnen ze over een welbekend onderwerp voor Nederlandse toeristen: wiet.

De heenwedstrijd in de tweede voorronde van de Champions League werd door een ondermaats Maccabi verrassend verloren. Dinsdagavond moest er daarom in eigen huis iets worden rechtgezet. Dat heeft Hibernians geweten: ze kregen 5-1 klop. Niet alleen het fanatieke vak ging uit zijn dak, maar het hele stadion. Het was alsof iedereen even het doorgaans zware, dure en weerbarstige leven in Israël achter zich kon laten. Het enige conflict vanavond was met de scheids, een Let – geen Palestijn.

De Israëlische topclub, waar ‘onze’ Jordi Cruijff (de zoon van) sportdirecteur is, treft volgende week Tsjechisch kampioen Viktoria Plzen.

Donderdag speelt het omstreden Beitar Jerusalem de return tegen het Belgische Charleroi. Een duel voor de statistieken, want de Israëliërs gingen vorige week in ons buurland met 5-1 onderuit. Het waren vooral de hooligans van Beitar, berucht als ‘La Familia’, die de aandacht opeisten. Zij gooiden onder meer vuurwerk op het veld en verwondden de keeper van Charleroi. De Belgen brachten op hun beurt de Hitlergroet en zongen antisemitische spreekkoren. Dat belooft een gezellig avondje donderdag in Jeruzalem, hopelijk ben ik er dan ook bij.

Een gedachte over “Potje voetbal op z’n Midden-Oosters – update Israël

  1. haha mooi verhaal en mooie avonturen! is je telfoon gejat? pappa

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s