Gaza nog altijd in gruzelementen – update Israël #2

Net terug van de grote puinhoop die Gaza een jaar na de oorlog nog steeds is. 

Tienduizenden bouwmaterialen gingen de Gazastrook inmiddels in, zegt Israël. Maar nog geen enkel van de honderdduizend vorig jaar beschadigd of volledig vernietigde huizen is herbouwd, zegt de VN. Misschien omdat Israël essentiële bouwstoffen niet zou aanleveren, of is het voortslepende drama een ordinaire publiciteitsstunt van het in Gaza verantwoordelijke Hamas? De ravage was in ieder geval indrukwekkend om vandaag te aanschouwen. In gepantserde wagens werden we als Nederlandse pers samen met minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) rondgeleid door het Palestijnse gebied.

Jochies in stoffige voetbalshirtjes – Frankrijk, Barcelona en Arsenal – kijken nieuwsgierig naar onze lange stoet voertuigen. Vrouwen waarvan alleen de ogen zijn te zien, ‘kleuren’ het straatbeeld in het zuidelijke Rafah. De mensen behandelen ons buitengewoon vriendelijk. Wie ‘de schuld’ van dit conflict ook mag hebben, Achmed en Mohammed, de Gazaanse Henk en Ingrid, zijn de dupe. Mijn stagebegeleider en NRC-correspondent Derk Walters schreef deze week over de laatste stand van zaken in Gaza. Zo is de werkloosheid met ruim 40 procent de hoogste ter wereld. En dat werkt radicalisering in de hand, zei Koenders vanmiddag.

De vinger wijst al gauw naar Israël als schuldige. Maar roept Hamas dit niet over zichzelf af door Israël de afgelopen jaren volgens het IDF met duizenden raketten te terroriseren? Ik durf het niet te zeggen in de wirwar van propaganda, belangen en gesjoemel met feiten. Vast staat dat meer dan tweeduizend Palestijnen tegenover zeventig Israëliërs de dood vonden. De armoede en het (vluchtelingen)leed is vele malen groter aan Gazaanse zijde. Voor hen is de situatie uitzichtloos, daar aan de prachtige kustlijn van de Middellandse Zee. Zolang er geen oplossing vanuit de politiek komt, is het wachten op de volgende geweldsuitbarsting.

Een gedachte over “Gaza nog altijd in gruzelementen – update Israël #2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s