Shoah-herdenking voor Jood en christen

WINTERSWIJK – Messiasbelijdend Jood Pieter Gaemers organiseert zondag een Shoah-herdenking, voor het eerst in de synagoge van Winterswijk. Christenen en Joden herdenken samen miljoenen in de oorlog gedeporteerde en vermoorde Joden.

Naast burgemeester Thijs van Beem, Tijmen van den Dool van Boete en Verzoening, kind van Joodse onderduikers Dolf Meijler, en protestant Henk Vis staat ook opperrabbijn Binyomin Jacobs zondagavond op de sprekersagenda. ‘In de oorlog bloeide de NSB in Winterswijk. Des te beter is het dat zich hier een initiatief ontplooit met niet-Joden.’

Verschillende christelijke organisaties en kerken beleggen al langer een jaarlijks gedenkmoment rond 27 Nissan, de Joodse datum van Jom HaShoa. ‘Het is voor het eerst dat een dergelijke herdenking in de synagoge van Winterswijk plaatsvindt’, vertelt de als rooms-katholiek opgegroeide Pieter Gaemers. Sinds twee jaar woont hij met zijn vrouw in Winterswijk. Daar ontstond het idee de moord op de Joden niet alleen te herdenken, maar ook als christenen schuld te belijden voor wat Joden in Europa is aangedaan. ‘Ik zoek naar eenheid met Joden. Dat kan alleen als wij, christenen, het hoofd buigen voor onze fouten.’ Lees verder op ND.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s