Schrijf het Joodse volk niet af

Palestijns theoloog Munther Isaac gisteren geïnterviewd voor het Nederlands Dagblad. Hij is niet bepaald pro-Israël, zoals veel mensen, met name christenen, in mijn omgeving dat wél zijn. Toch goed om eens het verhaal ‘van de andere kant’ gehoord te hebben, al heb ik zeker vraagtekens bij zijn theologie.

Bijvoorbeeld zijn theorie dat God geen speciale relatie meer heeft met het Joodse volk en nergens uit de Bijbel valt op te maken dat Israël enige aanspraak maakt op het land. Isaac noemt dat zelfs ‘een zionistische theologie’ die Palestijnen ‘discrimineert op afkomst’. Isaac: ‘Ik geloof in een God die van iedereen evenveel houdt en die niet kijkt naar afkomst en etniciteit. Joden zijn niet belangrijker dan anderen.’

Hij dicht het Joodse volk alleen een beginnersrol toe. Israël is na de komst van Jezus in zijn ogen niet meer het uitverkoren volk. ‘Het is waar dat God met het volk Israël begon, maar het uiteindelijke doel was de gehele mensheid te redden. Door het geloof in Jezus is het ‘beloofde land’ uitgebreid naar het universum.’

Niet alleen vanuit mijn subjectief christelijk geloof, maar ook objectief kijkend naar de geschiedenis en de huidige staat Israël zou ik zeggen: er is iets bijzonders aan het Joodse volk. Een pro-Israëlische christen zei eens tegen me dat als alle volken samen in een klas zitten, Joden door God (de leraar) als klassenvertegenwoordiger zijn aangewezen. Dus inderdaad niet belangrijker dan andere klasgenoten, maar wel met een verantwoordelijke rol. Om die rol hebben zij zelf niet eens gevraagd, dus laten we ze daar ook niet op afrekenen.

Lees het interview met Munther Isaac op ND.nl 

Een gedachte over “Schrijf het Joodse volk niet af

  1. hoi vincent, de beste man kan van alles roepen maar onderbouwd hij het dan met nt bijbelteksten dat israel is afgeschreven? het nt staat bol met Israel oa openbaringen en ook zijn ernog vele ot profetieeen die nog mbt israel op vervulling wachten. vooralsnog ben ik bang dat de man oi is van antisemitische vervangningsleer ch

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s