Bijbel uitgelegd in 23.000 kantjes door veertig auteurs

Gijs van den BrinkDOORN – Ruim drie decennia lang schreven veertig auteurs meer dan 23.000 pagina’s aan Schriftuitleg. Het Centrum voor Bijbelonderzoek voltooit vrijdag een megaproject door de allerlaatste Studiebijbel uit te brengen.

Vanaf het eerste uur was nieuwtestamenticus Gijs van den Brink erbij. 33 jaar lang werkte hij onafgebroken aan de Bijbelserie.

Heeft u in die al die jaren wel eens gedacht: ik stop ermee?

‘Nooit. Ik ben altijd dankbaar geweest dat dit op mijn weg kwam. Ik studeerde zonder vaste kerk theologie. Het was daarom ongewis waar ik terecht kon, en was dan ook dankbaar toen dit Bijbelproject begin jaren ’80 op mijn pad kwam. Begin twintig begon ik, nu ben ik in de zestig. Ik zie de serie als een levenswerk.’

Wat maakt het commentaar ‘Bijbelgetrouw’?

‘Voor ons is Bijbelgetrouw dat wij niet alleen waarde hechten aan de literaire, maar ook historische context. De medewerkers geloven allemaal dat wat in de Bijbel staat, ook daadwerkelijk historie is. Er zijn genoeg christenen die zeggen dat je teksten metaforisch of literair moet lezen. Of het echt gebeurd is, speelt bij hen niet zo’n rol. Voor ons heeft zo’n Schriftopvatting geen waarde. Het brengt de Bijbelse boodschap onder de mensen, maar de essentie niet.’ Lees het hele interview op ND.nl 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s