‘Stevig’ hoorcollege theologen in Stille Week

ZWOLLE – ‘Het had misschien ook anders gekund, maar God heeft gekozen het zo te doen.’ Vooraanstaande theologen buigen zich vanavond in een college over ‘stevige kost’: verzoening.

Theologen Reinier Sonneveld, Hans Burger en Cees-Jan Smits gaan vanavond het gesprek aan over ‘verzoening door voldoening’: Jezus stierf aan het kruis en droeg op die manier onze straf. Theologische bezinningsorganisatie AKZ+ organiseert het college om ‘een aantal zaken (weer) helder te krijgen’, waarbij moeilijke vragen rond de leer van verzoening door voldoening niet worden geschuwd. Volgens de organisatie gaat het om een belangrijk, actueel onderwerp. Het hoorcollege in de Stille Week op 1 april is geen grap, maar een ‘avondje stevige theologische kost’. Het openbaar college is te bezoeken op de Zwolse hogeschool Viaa of online gratis te volgen via een livestream op ND.nl.

  • Hans Burger
  • Docent aan de Theologische Universiteit Kampen

was Jezus’ sterven noodzakelijk?

Hans Burger vindt dat verzoening door voldoening niet moet isoleren, maar gezien moet worden in het grote verhaal van God. ‘Je kunt zeggen: mensen hebben gezondigd en hebben daarom vergeving nodig door Jezus. Maar God is ook met Abraham, Israël en David opnieuw begonnen. Daarbinnen heeft het verhaal van Jezus en het kruis de plek dat God niet alleen maar wil straffen, maar steeds met teleurstellende mensen verdergaat.’

  • Reinier Sonneveld
  • Theoloog, veelgevraagd spreker en schrijver

 

is verzoening meer dan voldoening?

Reinier Sonneveld zal tijdens het college tien historische en hedendaagse bezwaren noemen die worden ingebracht tegen de leer van verzoening door voldoening, ook wel satisfactieleer. Die theorie stelt dat Jezus aan het kruis stierf voor onze zonden en op die manier de straf droeg die wij verdienden.

Middeleeuws monnik Anselmus van Canterbury werkte de leer oorspronkelijk uit in de elfde eeuw. ‘De vroege kerk leerde dat de kruisiging niet alleen als offer dient, maar ook als overwinning op de gehele wereld. Het kruis is dus meer dan de vergeving van zonde, het is de overwinning op het kwaad.’

Lees de volledige interviews op ND.nl 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s