‘Oeganda opnieuw levensbron voor Joden’

In Oeganda interviewde ik John Swaga en Noah Bamwite, vertegenwoordigers van een landelijk netwerk voor messiaanse gemeenten.

John Swaga

Met messiasbelijdend pastor John Swaga in Oeganda.

In de december-editie van Israel Today is het verhaal van John en de zijnen te lezen. “De Nijl, die in Oeganda ontspringt, was een levensbron voor de Israëlieten in Egypte. Oeganda zal opnieuw een levensbron zijn voor de Joden.”

Ik sprak John en Noah een paar uur lang in het hostel in Kampala, waar ik verbleef. Het interview zou eerst niet meer doorgaan, omdat de reis naar Johns woonplaats Iganga minstens vier uur zou kosten. De pastor was echter zo bemoedigd iets van een buitenlandse ‘Messianic’ te horen, dat hij besloot de reis dan maar zelf te maken. En wat een vriendelijk man! Enthousiast vertelde hij over zijn liefde voor Israël en het Joodse volk. Hoe komt dat dan zo, als Afrikaan die überhaupt amper Joden tegenkomt, vroeg ik mij af. De Bijbel was zijn antwoord. Als voormalig zevendedagsadventist moet hij niets van de vervangingstheologie hebben, waar in Nederland bijvoorbeeld de organisatie Christenen voor Israël zich tegen inzet.

Bijzonder om deze twee gepassioneerde mannen te spreken, die zich enigszins verloren voelen binnen de enorme christelijke beweging in Oeganda. 85 procent van de bijna veertig miljoen tellende bevolking is christelijk, maar de messiaanse beweging met slechts 1000 sympathisanten is niet erg bekend en geaccepteerd. Al is er alom wel veel acceptatie en respect onder gelovigen. Antisemitisme zou in Oeganda bijvoorbeeld geen grote rol spelen, zeiden zowel christenen als Joden die ik sprak. Bovendien staat het Afrikaanse land volgens John steeds positiever tegenover Joden en Israël.

Dat was in de jaren 70 onder leiding van moslimdictator Idi Amin wel anders, toen het joodse geloof niet openlijk beleden mocht worden. Momenteel is de huidige president Yoweri Museveni de verbroken relatie met Israël gelukkig weer aan het herstellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s